| Yaygın Forum|
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Bağlı değilsiniz. Bağlanın ya da kayıt olun

Alman Bakan Merkel'i Kızdıracak

Aşağa gitmek  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

1Alman Bakan Merkel'i Kızdıracak Empty Alman Bakan Merkel'i Kızdıracak Perş. Ocak 07, 2010 8:20 am

Laηє†Li мєLєq

Laηє†Li мєLєq
Hiperaktif Üye
Hiperaktif Üye

Alman Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin AB Üyeliğine Desteğini Açıkladı. Oysa Alman Lider Merkel Tam Aksini Düşünüyor.

Alman koalisyon hükümetinin liberal kanadı Hür Demokratik Parti lideri, Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Ankara'ya ilk ziyareti sırasında Türkiye'nin AB üyeliği sürecine destek mesajını verdi. "Ahde Vefa" ilkesine bağlılığını vurgulayan Westerwelle, Türkiye'nin AB sürecinin tek taraflı olarak iptal edilmesi söz konusu olmadığının da altını çizdi. Westerlelle, Ben burada Alman hükümetinin adına konuşuyorum. Kısa pantolonlu bir turist olarak konuşmuyorum" sözlerini kullandı.

Guido Westerwelle, Salı akşamı geldiği Ankara'da Dışişleri Bakanı
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ile yaptığı görüşmelerde konuk Bakan Türkiye'nin AB sürecine destek mesajını verdi. İki ülke arasındaki ilişkilerin tüm yönleriyle masaya yatırıldığı, Davutoğlu'nun Kıbrıs konusunda bilgi verdiği görüşmelerde Afganistan, İran ve Ortadoğu konularının da ele alındığı bildirildi.

-"ÇEVRE FASLININ AÇILMASI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR KATKI YAPTIM"-

Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Brüksel'de Aralık'ta yapılan AB Dışişleri Bakanları toplantısında Türkiye ile "Çevre" faslının açılması konusunda "Çok önemli bir katkı yapmaya çalıştım" diyen Westerwelle, Türkiye'nin müzakere sürecinin devamının koalisyon protokolünde yer aldığına işaret ettiği konuşmasında "Bu çok önemli çünkü verilen sözler - Ahde Vefa - tutulur. Bu benim görüşümdür. Bu da Almanya'nın adına söylüyorum" dedi.

"Türkiye'nin AB'ye bağlanması konusunda Almanya'nın yoğun bir menfaati var" ifadesini de kullanan Westerwelle, Türkiye ile müzakere sürecinin ucunun açık olduğunu da anımsattı. Westerwelle, Türkiye'nin AB sürecinin "tek taraflı" olarak iptal edilmesinin de söz konusu olmadığına da vurgu yaptı.

-"HÜKÜMET ADINA KONUŞUYORUM, KISA PANTOLONLU TURİST DEĞİLİM"-

Bu arada, bir Türk gazetecisinin Alman Başbakanı
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]'in farklı düşündüğünü "imtiyazlı ortaklık" savunduğuna dikkat çekmesi üzerine "Ben burada Alman hükümetinin adına konuşuyorum. Kısa pantolonlu bir turist olarak konuşmuyorum" karşılığını verdi.

Guido Westerwelle, Ankara'da yaptığı görüşmelerinin ardından Türkiye'nin reform sürecini devam ettireceğinden emin olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ise, bir Alman gazetecisinin Türkiye'nin AB sürecinin çok yavaş ilerlemesinin endişe oluşturup oluşturmadığı sorusu üzerine Türkiye'nin dış politikasının birçok alana yayıldığını, bundan sonra da bunun artırarak devam edeceğini belirtirken bunun bir eksen kayması olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.

"Çevre"nin çok zor bir fasıl olduğunu, sürecin yavaşlamanın olmadığını vurgulayan Davutoğlu, bu süreçte Kıbrıs'ın siyasi bir faktör haline getirildiğine de dikkat çekti. Davutoğlu, Westerwelle'nin Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği destekten dolayı teşekkür ederken "Biz bu desteğin artarak sürmesini bekliyoruz" dedi.

-YOĞUN BİR İSTİŞARE MEKANİZMASI KURULACAK-

Türkiye ile Almanya arasındaki görüşmelerin ardından iki ülke arasında "çok daha yoğun bir istişare mekanizmasının kurulması"na karar verildiğini açıklayan Davutoğlu, düzenli istişarelerin kapsamlı yapısının en kısa süre içinde hayata geçirileceğini, karşılıklı ziyaretlerin artırılacağını, Türk-Alman Üniversitesinin de en kısa süre içinde faaliyete geçeceğini anlattı.

-"İLİŞKİMİZ BİZİM İÇİN STRATEJİK"-

Konuk Bakan da, ülkesinin Türkiye ile ikili ilişkilere verdiği öneminin altını çizerken "Türk-Alman ilişkisi, bizim açımızdan stratejik bir ilişki" dedi. Türkiye'nin birçok uluslar arası konuda "kilit" bir konumda bulunduğunu da ifade eden Bakan, "Stratejik bir diyalog"un yürütülmesine karar verdiklerini de bildirdi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bu konuda da iki ülke arasında stratejik işbirliğinin tüm küresel alana yayılmasının önemi üzerinde durdu ve "Türkiye ile Almanya arasında bir stratejik diyalog mekanizmasına ihtiyaç var" dedi. Almanya'nın AB'nin lokomotifi olduğuna da işaret eden Davutoğlu "Biz bu işbirliği bir eksen ilişkisi olarak görüyoruz" sözünü de kullandı.

-"DEMOKRATİK AÇILIM TARİHİ ADIM"-

[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]'nun verdiği bilgiye göre, görüşmelerde terörle mücadele ve "demokratik açılım" da ele alındı. Terörle mücadelede alınacak önlemlerin görüşüldüğünü belirten Davutoğlu, terör tehdidinin ortadan kalkması için işbirliğinin yapılmasının önemine de vurgu yaptı.

Alman Dışişleri Bakanı, "demokratik açılım"a ilişkin bir soruyu yanıtlarken de tam destek verdi. Açılımı "Çok önemli tarihi bir adım" olarak nitelendiren Bakan, bu konuda daha da ilerleme sağlanması için Türkiye'yi cesaretlendirmek istediklerini de söyledi.

-TÜRKLERE YÖNELİK SALDIRILARI KINADI-

Guido Westerwelle, bir soru üzerine de Almanya'daki Türklere yönelik saldırıları kınadı ve saldırıya uğrayanların kim olursa olsun karşı olduklarını vurguladı. Westerwelle, "Biz hukuk devletiyiz. Hoşgörüsüzlüğüne karşı her zaman tavrımız olacak" şeklinde konuştu

Sayfa başına dön  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

Similar topics

-

» Bakan Bugün Evleniyor